46: Telefon & Habit
Henlo :)

If I have to be honest, I'm actually pretty tired of smartphones despite the fact that I check it out every minute. Tapi sejujurnya, itulah antara sebab kenapa aku penat dengan telefon ni. Sure, it is addicting to scroll through social medias or to check for non-existent text messages, but there's something in me that is exhausted of doing that. Aku dah takde motivasi sebenarnya nak tengok phone lelama ni and kinda wanna stop, tapi tulah. Habit. Bukannya sesuatu yang boleh dibunuh dalam masa satu minit.


Tadi Chazo ada kasi aku satu video youtube ni, pasal Light Phone or something like that. Jujur aku cakap, aku memang malas nak bercerita pasal video tu. Tapi ada kaitan dengan telefon pintar lah kan. Senang cerita, video tu macam kasi idea sikit dekat aku. Aku macam nak ada satu smartphone yang just ada applications like Alarm Clock, Calculator, Grab, MyCar, Maybank2U, Google Maps, Waze dan lain-lain tapi taknak social medias, y'know? Like, memang aku sentuh phone just to see benda yang memang nak membantu kehidupan sebenar aku. Y'know?

Social medias these days.... memang toxic. Benda yang dah terang lagi bersuluh, takleh nak berdalih dah. Honestly, I feel sick to see these online people that always argue over something so... stupid. I'm sick of feeling left out just because tak banyak likes or tengok orang lain update benda-benda menarik pasal hidup diorang. I just wanna live my life at my own pace. I don't wanna rush anything. I want to be that kind of people yang memang sangat-sangat jarang gunakan telefon. But just like I said, it's not something that can just vanish in a minute. It consumes time and effort.

Lagipun, social media bukannya penuh dengan benda buruk je. Kekadang ada je benda baik; macam nak share information pasal jenayah, atau pasal local events or new restaurants kat sekitar kawasan aku, or boleh tahu benda-benda latest, atau boleh keep up dengan kawan-kawan lama through their photos walaupun dah tak keep in touch sangat. See, bila aku dah list down benda-benda camni, aku rasa rugi pulak nak uninstall social medias. Haih. 

Or maybe like this, I can still keep them in my life - but in a very, very controlled condition. Gitu? Kiranya, jangan bukak phone langsung unless:

1- Ada phone calls (No shit, kan)
2- Ada notifications (WhatsApp only. Twitter, Instagram, and E-mails are not really urgent matters)

Ha. Itu ajelah syarat dia. Kalau nak scroll Twitter and Instagram pulak boleh je but maybe limit it? Maybe just boleh scroll for, like, five times a day? I think that's a progress. If not to you, well, it does feel like a progress to me. How about games, though? Well, aku rasa aku nak buang kot semua games yang ada dalam phone aku. I will try to occupy my time with less digital things. Maybe. Hahah.


So, there it is. My future to-do list.
In fact, I'm going to change some notification alert sounds so lagi senang nak differentiate - whether urgent ke tak.

Wish me luck!
XO, Farihah.


new past